Kincses kutak Jászdózsán

2020-ban a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások sajnos a szervezett természetjárásnak is sok esetben keresztbe tettek.
Nem tudtuk megtartani a szokásos havi csoportos túrákat a gyermekeknek, sem a kéthetente tartandó szakkörös foglalkozásokat.
Sikerült elsajátítani az OpenOrienteeringMap oldalon való térkép és pályakészítést, így a téli szünetben az ifjúság részére kiírásra kerülhetett az első verseny is. Egy objektum berajzolós feladat.
Lakóhelyünk, Jászdózsa közkútjait megfelelő témának találtam. A település 23 db, kék közkútját vettem fel térképre és ezzel párhuzamosan elkészült a MapRun pálya is.
A térképet – természetesen a kutakat nem jelölve – digitálisan és kinyomtatva is elérhetővé tettem az ifjúságnak. A cél minél több kút felkeresése és a térképen történő bejelölése volt. Szilveszter napjáig kaptak határidőt.
Ezen a pici településen 20-nál is több főt sikerült a téli szünetben megmozdítani. Egyénileg, ha már csoportosan nem lehet. Örömünkre az otthoni tespedés helyett sok gyerek útra kelt (sok szülő is!) és keresték a kutakat.
31-én délután, a falu főterén került sor az eredményhirdetésre. Itt már az apró ajándékok mellé megkapták a kutak helyét is tartalmazó végleges térképet.   A kútkereső MapRun pálya kódját elérhetővé tettük a főtéri faliújságon is, így aki kedvet érez hozzá, annak számára a későbbiekben is bejárható, újra járható a pálya. Egyénileg is tesztelhető a tájékozódási tudás, és mivel fontos a versenyszellem, így a gyorsaság is.

Grósz József Gördögök SE Ifjúsági Csoport vezetője