Kmz / kml készítés

A térkép lehet bármilyen, de persze a legjobb ha ez tájfutó térkép. Keresd meg, ha nem te vagy, a kigondolt térkép gazdáját, és beszélj vele, a lentiek szerint használható lesz-e a térkép.

Minden térkép alkalmas erre?

Érdemes előzetesen tesztelni a következők szerint. Ha ez nem sikeres, még nem biztos, hogy el kell vetni az ötletet, lehet, hogy alkalmassá lehet tenni a térképet.

A térképgazda, térképkészítő valószínűleg birtokában van a megfelelő eszközöknek, keresd meg, és teszteljétek a térképet.

A térképnek illeszkednie kell valamilyen koordináta rendszerhez, így biztosítható, hogy a térképi ábrázolás pontjai megfeleljenek a terepi helyének. Ezt hívják georeferálásnak. Ez egy egyszerű szövegfájl, amit a térképfájlban szerepel. A tájfutó térkép rajzoló programokban meg lehet megnézni, van-e ilyen koordináta érték, és az megfelelő-e.

Ha van ilyen érték, akkor próbaképpen (OCAD 10-től felfelé) kell egy exportot csinálni, ott a kmz lehetőséget választani. Ha az elkészült kmz fájlra kattintasz, akkor, ha van a gépeden (ha nincs, töltsd le, ingyenes) Google Earth, a térkép képe ott fog megjelenni, ahol a terep van, „rárepül” a műholdképre.Ez persze a legritkább esetben tökéletes, de itt jól látni, hogy lehet-e, és mit kell tenni a térkép rajzával, ha nem „ül” a helyén, egyáltalán, vagy nem pontosan.

Meg kell próbálni georeferálni, valamilyen, háttérként használható eleve georeferált anyagra (ortofotó, műholdkép, stb) való „ráhúzással”.

Ha kezd összejönni a dolog, mi a következő lépés?

Ha alkalmas a térkép, akkor, és ha nem te vagy, be kell szerezned a térképkészítő, vagy térképtulajdonos nyilatkozatát, hogy átengedi MapRun-ban való felhasználásra a térképet. Ez a felhasználás azt jelenti, hogy a telefon képernyőjén meg fog jelenni a térkép kép formában, 100-300 dpi (esetenként különböző) közti felbontásban. Úgy, mint a Route Gadget-ben is, mert itt is van RouteGadget felület, ahova az eredmények felkerülnek. Természetesen lehet olyan térképgazda, akit ez zavarhat, értelemszerűen tőle ne kérj térképet.

Először is ha nem UTM rendszerben van georeferálva, át kell abba alakítani. Ez csak két kattintás az Ocad-ban (10-tól felfelé).

Ezután a MapRun sajátosságainak megfelelően pár rajzi teendő.

Ha van rajta méretarány felirat, érdemes levenni, mert a méretarány nem állandó, változtatható telefonon. A koordináta vonalakat érdemes sűrűn rátenni, így ha belenagyít, akkor is látszik legalább egy vonaldarab. Érdemes északjelet, illetve a koordináta vonalak távolságát mutató aránymértéket rátenni. Rá szoktam írni a térképen látható szöveget.

A legjobb a további feldolgozás szempontjából, ha valamilyen pályakitűző programmal (pl. Ocad pályakitűző része, Purple Pen, stb), készíted, de az is megteszi, ha a kinyomtatott térképre rárajzolod.
A pontok kitűzésénél vegyük figyelembe a GPS pontérintés (tolerancia) sajátságait. Árnyékoló objektum zavar, kerítés egyenlőtlen esélyt jelent, tolerancián belüli pontok nem működnek jól.

Csak vonalas pálya lehetséges?

Nem, ajánlatos valamilyen pontbegyűjtőt is készíteni, erre a MapRun-ban olyan lehetőség is van, ami normál esetben nem lehetséges, időszakosan működő pontokkal. Erről részletesen a pályatípusoknál találsz leírást.

A térképet az Ocad-ban (10-tól felfelé) ki kell exportálni kmz formában. Előtte csempézést kell beállítani, 512×512 legyen. A nevébe ajánlatos beleírni a méretarányt és a felbontást (lásd példa). Néhány Mb-nál ne legyen nagyobb a fájl mérete A méret többek közt a felbontás függvénye, ajánlott a 150 dpi, de lehet több és kevesebb is. Ellenőrizni kell, hogy legalább 4 csempéből álljon.

A kmz exportra van lehetőség  OOM alkalmazásból is, a segítség elérhető a technikai menüben.

A térkép és pályafájl az Open Orienteering Map globális site-ról is exportálható, ha nem áll rendelkezésre megfelelő térkép.

Ehhez állítsuk be az oldalon a megfelelő kivágatot, és erre a pályát határozzuk meg az érintendő pontok sorrendjében. 

Mentsük el a térképet és vele pályát is, egy egyedi azonosítót ad az OOM rendszer.

Innen a következő lépéseket a csatolt oom pdf mutatja.